Växelkontor tvättade 180 miljoner

En far och son har dömts till fängelse och 92 miljoner danska kronor i böter efter att ha tvätta pengar på ett växelkontor i Köpenhamn.

Växelkontoret hade två kassor; en för ”vanliga” kunder och en för kriminella, skriver tidningen Extrabladet. Den sistnämnda kundtypen togs emot i källaren där inga kameror fanns som spelade in mötena.

Rätten bedömde att den 33-årige sonen, som ägde växelkontoret, och hans 66-årige pappa som också arbetade där, måste ha insett att pengarna kom från illegal verksamhet, inte minst eftersom några kunder var välkända haschförsäljare i Christiania. De döms därför till fängelse för grovt häleri och 92 miljoner danska kronor i böter.

Enligt åklagaren har far och son hanterat 226 miljoner kronor i den oövervakade kassan, men i rätten fick man det till slut till 184 miljoner danska kronor. Mycket har gjorts i 500€-sedlar, som gör det relativt enkelt att hantera stora summor i den undre världen. Den danska polisen misstänker att mycket av pengarna som tvätts nu finns i Spanien.

Bakom åtalet finns två utredningar som visade på 930 växlingar och 22 kunder, och där bland annat 126 miljoner växlats i 500€-sedlar.

Stoppa Penningtvätt ar tidigare skrivit om växlingskontor i Sverige, och hur myndigheter har lite kontroll över dem. Hur stora summor som tvättas har enligt vår kännedom inte uppskattats.

Stoppa Penningtvätt