Världens största läcka om skatteplanering

Genom ett internationellt samarbete mellan journalister avslöjas nu skatteplanering på enorm skala, där Nordea är en pusselbit. Men vad är egentligen Panamadokumenten?

Det handlar om politiker, om knarkkungar och illegala vapenhandlare, om krigsbrottslingar, professionella atleter och underhållare. Alla har de det gemensamt att de tycks ha placerat pengar i skatteparadis.

Dessa dagar översvämmas nästan nyhetsmedierna av berättelser om Panamadokumenten. Du kan läsa mycket, bland annat på SVT Nyheters sajt. Istället för att upprepa det, ska vi här försöka ge dig en snabbguide och kort fakta.

Vad det är
11,5 miljoner dokument som visar omkring 214 000 skalbolag släpptes till journalister efter att en anonym källa kontaktat den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung för över ett år sedan. Källan till dessa dokument ville inte ha någon kompensation, men ville att vissa säkerhetsåtgärder vidtogs. Dokumenten delades inom det internationella nätverket för undersökande journalister, ICIJ.
Vad dokumenten innehåller
Det rör sig om 11,5 miljoner dokument; e-post, pdf:er, foton och utdrag från databaser. Det täcker en tidsperiod från 1970 till i år, 2016.
Företaget i centrum
Mossack Fonseca är en Panama-registrerad advokatfirma. Firman har sålt skalbolag världen över för så lite som 1 000 dollar, och för en extra summa har köparen kunnat få en låtsas-vd, och den egentliga ägaren (beneficial owner, reds anm.) har kunnat döljas. Mossack Fonseca har sålt tusentals sådana här skalbolag. De menar själva att de inte har gjort något olagligt.
(Källa: Süddeatsche Zeitung)
De som använt skalbolagen
Det finns många namnkunniga som genom det här misstänks för skatteflykt. Här finns personer som Islands premiärminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, vänner till Rysslands president Vladimir Putin, och även Kojo Annan, förre FN-generalsekreteraren Kofi Annans son. På ICIJ:s hemsida finns en välgjord grafik över några av de mer kända namnen och deras system av skalbolag.
Svenska SVT, programmet Uppdrag Granskning, är en del i det internationella journalistsamarbetet. På SVT:s sajt kan du läsa mer på svenska.