Välgörenhetsorganisation anklagad för miljardtvätt

En kinesisk välgörenhetsorganisation anklagas för att ha tvättat omkring motsvarande fem miljarder kronor. Organisationen tillbakavisar kritiken.

Kritiken mot CCAFC (China Charities Aid Foundation for Children) kommer från en journalist via ett av dennes bloginlägg, rapporterar nyhetskanalen NTD. Zhou Xiaoyun skriver på Weibo, en kinesisk motsvarighet till Twitter och Facebook, att 4.8 miljarder yuan försvunnit ”mystiskt”. Förvandlat till svenska kronor blir summan nästintill identisk, 4,8 miljarder.

Journalisten noterade i CCAFC:s årsredovisning att 4,8 miljarder yuan spenderades kontant på ”andra tjänster”. Samtidigt redovisade organisationen donationer på endast 80 miljoner yuan.

Välgörenhetsorganisationen, som har sitt säte i Peking, bemötte kritiken genom att själva publicera bilder av balansräkningen där de menar att en decimal hamnat på fel ställe, och att det hela därför är ett misstag.

Historien om CCAFC minskar däremot knappast människors skepsis mot välgörenhetsorganisationer i Kina. Rykten och avlsöjanden av korrumption har figurerat i flera fall. I fjol blev till exempel Röda korset inblandat i en korrumptionsskandal.

Nedan är ett nyhetsinslag från NTD.