Utsatta lockas till penningtvätt

Utsatta låginkomstagare som arbetslösa och studenter lockas med jobbannonser till att tvätta pengar. Brittiska myndigheter varnar nu allmänheten för bedragarna.

Det handlar om jobbannonser på internet och oönskad e-post. De erbjuder arbete som penningöverförare, vilket kanske låter helt okej. Men i själva verket rör det sig om kriminella som vill rekrytera så kallade kurirer, som ska föra över pengar via sina personliga bankkonton, och på så sätt tvätta dem vita.

Jobba som ”transaktionsexpert”

Bank Safe Online, en webbsida som ska hjälpa konsumenter med säkerhet och som ger tips hur man använde internetbanker, har publicerat ett antal mejl som exempel på hur bedragarna skriver. ”Vi erbjuder dig att börja din karriär i vårt team som en transaktionsexpert. Dina uppgifter involverar snabb hantering av inkommande kontanter och överföringar till konton som våra handläggare anger.” Det står i ett av mejlen, som också lockar med att en rask anställd kan tjäna en dagsinkomst på tre till fem timmar.

Enligt brittiska Financial Fraud Action UK letar de kriminella efter personer som kan tvätta tusentals pund till ligor utomlands. Det är pengar som kan användas till droghandel, trafficking och terrorism.

En femtedel överväger

De kriminellas målgrupp är främst personer med svag ekonomi, som kan luras till att tjäna lite extra pengar på ett förhållandevis enkelt sätt. Men det kan stå dem dyrt. Att vara kurir är straffbart med höga böter.

Enligt undersökningsföretaget ICM har jobberbjudandena nått 15 procent av Storbritanniens vuxna. Av de ska drygt en femtedel övervägt att anta erbjudandet, och sex procent ska faktiskt ha gjort det.