UBS-vd åtalad

Marcel Bruehwiler, vd för en belgisk avdelning inom den schweiziska banken UBS, ett av världens största finansiella bolag, åtalas för bland annat penningtvätt, bedrägeri och och felaktigt yrkesutövande. Detta efter belgiska myndigheters senaste djupdykning i ett fall av skatteflykt i mångmiljardklassen.

Bruehwiler förnekade brott efter att åklagare hört honom under flera timmar, rapporterar Bloomberg. UBS har också gjort ett uttalande där de säger att de inte tolererar några handlingar med syfte att undvika att betala skatt.

– Juridiska och politiska system i Belgien kommer att pressas hårt att vidta åtgärder mot banken, sa Howard Liebman vid juristfirman Jones Day i Bryssel.

– Jag skulle inte bli förvånad om de förlorar kunder på kort sikt.

En amerikansk utredning förra månaden resulterade i att Credit Suisse Group blev den första banken på över ett decennium som i en amerikansk rättsal erkänt brott. De fick betala 2,6 miljarder dollar i böter för att ha hjälp amerikaner fuska med skatterna. Även 2009 var de i hetluften, men undvek då ett rättsfall genom att erkänna medhjälp till skatteflykt och betala 780 miljoner dollar och avslöja information om 250 bankkonton. Senare avslöjade de information om ytterligare 4 450 konton.