Terrorsponsring för 52 miljoner bland Schweiz 1500 fall

I fjol hade Schweiz 1 500 misstänkta fall av penningtvätt, varav 15 handlade om finansiering av terrorism. Ett motsvarade 52 miljoner kronor.

Förfalskade dokument i samband med vapenaffärer med en afrikansk försvarsmakt. Kassafack som dolde konst och dyrbara juveler. Det var två de drygt 1 500 fall av misstänkt penningtvätt som upptäcktes i Schweiz i fjol, rapporterar AP.

15 av fallen ska dessutom ha koppling till terrorism. I ett av dem uppgick summan till motsvarande 52 miljoner kronor. Ingn av de misstänkta inblandade fanns på några officiella terrorismlistor. Pengarna skickades till åtta mottagare i Ryssland, sex i Litauen och en USA. Hälften av avsändarna kommer från Schweiz, resten från Cypern, Sri Lanka och USA.

Två tredjedelar har koppling till banker. Resten kopplas till exempel till betaltjänster, fortroendemän eller förvaltare.

Polisen i Schweiz har lämnat över 85 procent av fallen till åklagare för åtal. Men sedan 2003 har är mer än 40 procent av fallen fortfarande under utredning, och över hälften har avskrivits. Bara 4,5 procent leder till dom.

De flesta av fallen rapporterades först av pengarnas mellanhänder, som banker, kasinon, kreditkortstillverkare, penningväxlare och andra, eller baserades på information från till exempel medierna eller från databaser.