Telia-utredning försenas troligen

Advokat Biörn Riese försöker om och om igen att få tag på nyckelpersoner till hans utredning om Telia Soneras affärer i Uzbekistan, affärer som misstänkts involvera penningtvätt och korruption. Men han får inget svar.

Telia Sonera tog själva initiativet till att låta advokatfirman Mannheimer Swartling undersöka sina affärer i Uzbekistan. Men enligt SvD Näringsliv får han inte kontakt med personerna han söker, däribland Gayane Avakyan, en kvinna i 30-årsåldern som är nära vän till landets diktators dotter. Hon har ett mycket litet företag som som Telia Sonera har betalat över två miljarder kronor till, för en 3G-licens.

Den affären gjordes 2007. Journalister på SvD Näringsliv och SVT:s Uppdrag granskning har dock fått fram uppgifter som tyder på korruption och penningtvätt i samband med licensköpet. Telia Sonera förnekar brott, och företagets vd Lars Nyberg säger att han ska avgå om uppgifterna visar sig sanna.

Eftersom Biörn Riese nu inte får tag på de personer han söker, så försenas sannolikt hans utredning.

– Stalltipset är därför att utredningen blir försenad, kanske till i slutet av januari nästa år, säger Biörn Riese till SvD Näringsliv.

Läs med på Svenska Dagbladet Näringslivs webbsida.