Telia bland mest kontroversiella

teliablackAnklagelser om penningtvätt, mutor, brott mot mänskliga rättigheter med mera. Det är anledningar att Telia Sonera kvalar in på listan över världens tio mest kontroversiella företag.

Reprisk, eller Reputational Risk Radar, har sammanställt sin lista över världens tio mest kontroversiella företag 2012. Föga smickrande kommer Telia Sonera in. Det kunde förvisso varit värre, de ligger på plats tio, efter företag som News Corp och HSBC Holdings.

Lista över skandaler

”Telia Sonera har accosierats med mutor, korruption, penningtvätt, övergrepp mot mänskliga rättigheter och delaktighet med förtryckande regimer”, skriver Reprisk i sin rapport. Det handlar inte bara om det som kommit fram på sistone om Uzbekistan. Det är också företagets affärer i diktatoriska Kazakhstan och Vitryssland, där man anklagats för samarbete med säkerhetstjänsterna.

Därutöver har Telia Sonera 38 procents ägande i Turkcell, i Turkiet. Det utnyttjades bland annat till att landets hemliga polis att avlyssna samtal, som användes av åklagare mot fackföreningsrepresentanter. I Tajikistan har företaget anklagats, bland annat av Reportrar utan gränser, för att blockera nyhetsportaler. Och i Sverige har företaget fått böter för att ha utnyttjat sin ledande marknadsställning på ett otillåtet sätt.

Betalat mutmisstänkta

I Azerbaijan anklagas Telia Sonera för att ha betalat 200 miljoner kronor till en grupp amerikanska investerare, som i sin tur anklagas för att ha försökt muta landets regering i syfte att köpa ett statligt oljebolag. I Nepalbetalade det nordiska telekombolaget över fyra miljarder till ett företag styrt av Nepals kungs svärson, en affär som doldes i ett nätverk av olika företag för att dölja det verkliga ägandet.

Läs rapporten här.