Telias vd avgår – Blomquist tar vid

Kritiken och frågetecknen kring Telia Soneras affärer i Uzbekistan blev för mycket. Nu avgår företagets vd Lars Nyberg. Per-Arne Blomquist tar istället vid.

Per-Arne Blomquist

Per-Arne Blomquist Foto: Telia Sonera

Beskedet kommer efter den presskonferens som hölls klockan 10 på fredagsförmiddagen, där advokat Biörn Riese riktade kritik mot hur Telia Sonera skött affären med uzbekiska Takilant. Riese hittade inget som styrkte mutbrott eller penninghäleri, som misstankarna gällde, men sa att företaget inte undersökt sin samarbetspartner tillräckligt, och därmed brutit med sina egna rutiner.

I ett pressmeddelande säger Telia Soneras vd Lars Nyberg att han är mycket lättade att advokatfirman Mannheimer Swartling, som av Telia Sonera fick uppdraget att utreda telekomföretagets affärer i Uzbekistan, inte hittat något brottsligt. Men förtroendet för Nyberg är inte så solitt att han känner att han kan sitta kvar.

”För att fortsätta som vd behöver jag en fungerande styrelse och deras uttalade förtroende. Jag fick beskedet att de med anledning av de förestående förändringarna i styrelsen inte var beredda att uttala sig i förtroendefrågan”, skriver han i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver Lars Nyberg att efter det att styrelsen fick rapporten från advokatfirman Mannheimer Swartling, meddelande de att stora förändringar kommer att ske i styrelsen. Hur dessa förändringar kommer att se ut är fortfarande oklart.

Lars Nyberg har en uppsägningstid på sex månader, vilket innebär att han avlönas ytterligare ett halvår. Men nu övertar istället Per-Arne Blomquist rodret, åtminstone fram till nästa bolagsstämma i vår. Blomquist är vice verkställande direktör, och ekonomi- och finansdirektör i Telia Sonera. Han har en bakgrund inom bland annat andra roller inom Telia, SEB och Alfa Laval.

Läs Telia Soneras pressmeddelande.