”Sverige vill begränsa insynen”

Sverige motsätter sig högre insyn i företag, något som föreslås av bland annat OECD. En större transparens skulle kunna hindra penningtvätt och stoppa korruption och rädda miljontals människors liv varje år.

Den svenska biståndsorganisationen Diakonia har tidigare gjort en enkät med partiledarna i Sverige. Samtliga trodde att Sverige arbetade för en större insyn i företagen, vilket innebär att man skulle kunna spåra pengars ursprung.

På så sätt skulle det bli svårare att tvätta pengar som genom korruption försvinner ut ur världens fattigaste länder varje år, vilket Stoppa Penningtvätt skrivit om tidigare.

Men till skillnad från vad partiledarna trodde motsätter sig Sverige sådana regler som ger större insyn.

– Det man hör från Bryssel är att Sverige inte är pådrivande, snarare tvärtom, säger Magnus Walan, senior policyrådgivare på Diakonia, till Sveriges Radios program P4 Extra.

Han har undersökt finansdepartementets och därmed Sveriges hållning när det gäller att få större insyn i bolagens ägandestruktur och dela den informationen med andra länder.

– När man tittar på detaljerna vill Sverige begränsa insynen, säger Walan.

EU och OECD driver redan dessa frågor, åtminstone i viss utsträckning. Samma sak gäller till exempel Frankrike och Storbritannien. Och även Sveriges grannländer Norge, Danmark och Finland har tagit steg mot större insyn.

Tusen miljarder dollar försvinner från de fattigaste ländernas statskassor varje år. Det har den ideella organisationen kommit fram till i en rapport.

– Det är mycket mer än det bistånd de får, säger Tamira Gunzburg på One Campaign till P4 Extra.

De här pengarna skulle kunna rädda miljoner människoliv varje år. I världens fattigaste länder skulle hela 3,6 miljoner människors liv kunna räddas. Och ytterliga fyra miljoner människors liv skulle kunna sparas i länder som är något rikare, men som inte klassas som medelinkomstländer.

– Det här handlar inte bara om siffror och summor, utan det är fråga om liv och död i de här länderna, säger Walan.

Nedan kan du höra P4 Extras intervju med Magnus Walan.