Svenska knarkbossens mamma tvättade pengarna

På fredagen kom domen i det som kallats ”kokainmålet”, där en seglare skeppat knark från Sydamerika till Sverige. Tre personer döms dessutom för penninghäleri.

kokain

Foto: Jesper Cederberg

Åklagaren har visat på en brottsorganisation som under fem års tid har smugglat, eller i vissa fall försökt smuggla, mycket stora mängder kokain från Sydamerika till Sverige. Förutom en 40-årig huvudman i organisationen, har en 56-årig seglare haft en stor roll. Det var nämligen han som själv seglade drogerna över Atlanten.

Moster och mamma tvättade

Pengarna från den mycket omfattande knarkhandeln tvättades av 40-åringens släkt. Hans moster dömdes för bland annat grovt penninghäleri. Hon tvättade 44 miljoner kronor, bland annat genom en schweizisk trust och svenska aktier. Hon ska dessutom ha investerat 40 miljoner i Spanien, vilket utreds där just nu. Tingsrätten dömde henne till fem år och sex månaders fängelse.

Mosterns sambo var också inblandad, liksom 40-åringens egen mamma. Även de dömdes till grovt penninghäleri, skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande. Mosterns sambo dömdes till ett år och sex månaders fängelse. Mamman klarade sig med villkorlig dom och böter.

Högsta straffet

Den 56-årige man som fraktat kokainet får det högsta tänkbara straffet för sina brott – 14 års fängelse. Den 40-årige huvudmannen får 18 års fängelse. Det är delvis på grund av en regel om skärpta straff, som betyder att tidigare grov brottslighet kan sätta avtryck på ett nytt straff. 40-åringen har en bakgrund med exempelvis flera grova rån, något som alltså skärpte straffet i dagens dom.

Ytterligare två personer i organisationen dömdes, den ena till åtta års fångesle, den andra till ett år.

Totalt är det 57 miljoner kronor i vinster från brottsligheten som domstolen kunnat påvisa. De pengarna förverkas, det vill säga tillfaller staten.