Största penningtvättshärvan i Estland någonsin

Estniska åklagare har upptäckte den största penningtvättshärvan i landets historia. Något som också involverar Ryssland.

Det är inte bara organiserade brottsgrupper, utan även grupper av kommersiella och politiska intressen. Det säger Raivo Aeg, chef för Estlands säkerhetspolis. Rättegångar kan inledas i höst, skriver sajten Baltic Review.

Det rör sig om 64 miljoner euro, nära 550 miljoner svenska kronor. Upptäckten gjordes i januari, men polisen har dröjt till nu med att berätta om varifrån pengarna kom. Pengarna ska ha förts från Ryssland till Estland, där de växlats till euro eller dollar, och sedan transporterats tillbaka in i Ryssland.

I huvudsak uppges ett företag vid namn Ateka ha stått för växlingen och penningtvätten, men brottslingarna satte även upp andra företag. Efter att Ateka stoppats minskade pengaflödet från Estland till Ryssland dramatiskt.

I nuläget har fyra miljoner euro frysts av myndigheterna i Estland. Pengarna kan hållas i två månader, men utredningen lär sannolikt ta längre tid än så.