Storbanker avslöjade med dold kamera

Videon ovan kommer från Cobra Post och visar bilder tagna med dold kamera vid ett av banken HDFC:s kontor.

En skandal rullas nu upp i Indien. Grävande journalister ska på hundratals timmar film ha avslöjat tre av landets största banker med att villigt hjälpa till att tvätta pengar. Bankerna har inlett egna undersökningar och omkring 40 personer har avskedats.

Cobra Post

Skärmbild från en av Cobra Posts filmer tagna med dold kamera. Foto:Cobra Post/Youtube

Reportrarna på Cobra Post, en nyhets- och opinionswebbsida med fokus på avslöjande journalistik, wallraffade bankerna och utgav sig för att arbetade för ministrar i regeringen. De sa att de ville ha hjälp att göra svarta pengar till vita. Operationen, som kallades ”Red spider” (på svenska ”Röd spindel”) dokumenterades på film. Avslöjandena med storbanker som bryter mot regler och lagar skakar nu den finansiella världen i Indien.

”Djupt oroade”

De tre bankerna HDFC, ICICI och Axis har uttalat sig och sagt att de förbundit sig att följa reglerna, men nu efter anklagelserna om penningtvätt ska de utföra egna utredningar. ICICI sa till nyhetsbyrån Reuters att de var ”djupt oroade”, och gick ut med meddelandet att resuötatet av deras undersökning om eventuelle regelöverträdelser skulle presenteras om två veckor. Indiens finansminister P Chidambaram sa till medierna att ha pratat med två av bankernas ordförande, men att regeringen inte skulle dra några förhastade slutsatser efter Cobra Posts filmer. HDFC och ICICI ska dock tillsammans ha avskedat omkring 40 anställda under veckoslutet som en konsekvens av regelbrott.

I en presskonferens sa Cobra Post att de hade hundratals timmar film som avslöjade banktjänstemän med att ge handfasta tips på hur man kan använda banksystemet för att tvätta pengar. Över 40 filmer har laddats upp på Cobra Posts webbsida, bland annat från bankkontor i Dehli och Mumbai.

Utbredd penningtvätt

Bland penningtvättsmetoderna som banktjänstemännen tipsade om, finns till exempel stora försäkringspremier, som bankerna inte måste rapportera om till myndigheterna. Andra metoder kan vara små kontantinsättningar för att undvika skattemyndighetens misstankar, eller genvägar förbi kundkännedom och användning av kortnummer, skriver tidningen Times of India.

Cobra Post menar att det stora antalet avslöjade bankkontor och banktjänstemän tyder på att penningtvätten är utbredd. ”Bevisen är grafiska, kristallklara och avgörande, skriver Cobra Post i en pressmeddelande.