Spelsajter används oftare för tvätt

Spelsajter används i allt större utsträckning för att tvätta pengar, visar en ny rapport. Hundratals miljarder tvättas i världen, och Sveriges lagstiftning har inte hängt med.

poker-Jean ScheijenKriminella omfamnar gärna virtuella valutor som Bitcoin för att vätta sina pengar. Och de använder gärna onlinespel för att bedriva denna tvätt, visar rapporten Jackpot! Money laundering through online gambling från datasäkerhetsföretaget McAfee.

Onlinespel såsom kasinospel är en marknad som väntas växa med 30 procent de kommande tre åren till 28 miljarder euro. I takt med att spelen blir mer och mer populära ökar också intresset att utnyttja dem som plattform för penningtvätt.

Den tidigare studien Online gambling as a game changer to money laundering? indikerar tre viktiga faktorer till varför gambling på nätet lockar penningtvättare:

  • Det involverar stora summor pengar, vilket är nödvändigt för att dölja penningtvätt.
  • Spelsajter har ingen fysisk produkt (som reda kontanter) vilket gör det mycket svårare att spåra pengarna och visa på faktiska utbetalningar.
  • Spelvinster är skattefria i flera delar av världen.

Många sajter låter dessutom användarna vara anonyma, och det tillsammans med deras lättillgänglighet gör dem populära bland de som vill tvätta pengar.

Utöver själva spelsajterna finns andra verktyg för de som tvättar pengar att undkomma att bli upptäckta. Det kan handla om webbläsare som dirigerar om internettrafiken för att försvåra spårandet (kan också användas för att kringå censur i vissa delar av världen), och virtuella valutor såsom Bitcoin.

Sverige har i dag ingen lag mot penningtvätt, och den lagstiftning om penninghäleri som ändå finns är svår att tillämpa och biter inte rktigt på problemet. Från sommaren väntas en ny lag gälla, om vilken Stoppa Penningtvätt tidigare skrivit.