Södertäljemaffia karläggs via penningtvätt

När polisen gör en offensiv mot maffialiknande organiserad brottslighet i Södertälje, då står penningtvätt i fokus.

Sveriges Radio Ekot har granskat ett 80-tal personer som utreds av myndigheter som arbetar med organiserad brottslighet i Södertälje. Det visar sig att myndigheterna har skiftat fokus, från det kriminella Södertäljenätverket till personer som lever etablerade, till synes vanliga, liv. Många av dem är företagare, och det är genom dessa företag som pengar kan tvättas, rapporterar Sveriges Radio.

– När vi tittat tidigare så har vi fokuserat på våldsbrottslighet. De vi nu tittar på kräver en viss expertkunskap. Där är flera av aktörerna i det vi kallar nivå två, där man måste kunna ta hand om brottsvinster, kunna göra bra planering, det kräver en helt annan kunskap att agera på den här nivån, säger Bo Eliasson, kriminalkommissarie vid Rikskriminalen till Sveriges Radio.

Enligt myndigheterna som deltar i satsningen mot den organiserade brottsligheten i Södertälje används företagen för att ta ut svarta pengar, eller tvätta svarta pengar till vita. Skatteverket har även upptaxerat omkring 30 personer och några företag med 28 miljoner kronor.

Strukturen på den organiserade brottsligheten i Södertälje liknar maffians. Till exempel har en parallell ekonomi byggts upp med utlånings- och indrivningsverksamhet byggts upp, säger Bo Eliasson till Sveriges Radio.