Skattefuskande ex-minister misstänks för penningtvätt

Greklands förre försvarsminister Akis Tsochatzopoulos har dömts till åtta års fängelse och 520 000 euro i böter för skattebrott. Han och flera av hans familjemedlemmar är dessutom inblandade i ett stort penningtvättsnätverk.

Domen mot den förre socialistiske ministern föll på måndagen, för att han ”felaktigt” deklarerat sina rikedomar mellan åren 2006 och 2009. Det skriver bland andra den grekiska tidningen Ekathimerini. Han har också frånhållit skattemyndigheten hans frus köp av parets lyxbostad vid foten av Akropolis. Domstolen konfiskerade bostaden, vilken har kopplingar till ett stort nätverk som tvättade pengar. Både Akis Tsochatzopoulos själv, hans fru, och flera andra familjemedlemmar har haft koppling till det nätverket.

I maj kommer troligen en separat rättegång om penningtvätten att hållas mot den före detta ministern. Fälls han i den, blir hans sammantagna straff sannolikt hårdare.

Akis Tsochatzopoulos sa efter domen att han var utsatt för ”politisk förföljelse” som såg legal ut, och han sa att det kommit order ”uppifrån” om att åtala och fälla honom.