Skåneduo tvättade med presentkort

kontokortTvå personer har dömts i Malmö tingsrätt till fängelse för bedrägeri med stulna kontokortsnummer. Pengarna tvättades sedan med presentkort.

De två personerna kom över 600 000 kronor från över 30 offer, skriver Skånskan.se.

Historien uppdagades i höstas när det kom in anmälningar om bedrägeri där en 22-årig man hade köpt varor på internet med stulna kontokortsnummer. Samtidigt kom anmälningar om att presentkort fyllts på med stulna kontokortsnummer.

Presentkorten hade sålts på köp-/säljsajten Blocket på internet, och pengarna gick in på 22-åringens konto. Han nekade dock till brott och sa att han hämtat varorna, mot betalning, åt en 34-åring. En husrannsakan hos 34-åringen gav bevis i form av en dator med kontokortsuppgifter, kort till mobiltelefoner som kunde kopplas till köpen, och webbläsarhistorik som visade att 34-åringen surfat in på sidor som sålde stulna kontokortsnummer.

34-åringen hade anlitat 22-åringen. Och presentkorten hade använts för att tvätta pengarna. När 22-åringen fått betalt så tog han ut pengarna och gav till 34-åringen.

Männen dömdes till grovt bedrägeri respektive grovt penninghäleri. 34-åringen fick ett år och tio månaders fängelse, och 22-åringen fick ett år. Duon ska betala över 670 000 i skadestånd, och den äldre av dem ska dessutom betala 180 000 kronor som ingen gjort anspråk på. Två andra män dömdes för bedrägerier i mindre skala, skriver Skånskan.