Sexhandelsnätverk kartläggs – tvättade pengar

Ett prostitutions- och traffickingnätverk med förgreningar i Sverige, Rumänien och Irland har upptäckts och blir nu en rättssak i Sverige. Nätverket misstänks också tvättat pengar som kan vara vinsterna från verksamheten.

Brittisk telefonkiosk med bilder på "call girls", prostituerade vars tjänster beställs via telefon.

Brittisk telefonkiosk med bilder på ”call girls”, prostituerade vars tjänster beställs via telefon.

Två personer som tros vara traffickingoffer har tagits omhand i Belfast på Nordirland. Och två misstänkta kvinnor har gripits av nordirländsk polis efter en razzia för att nysta ut en härva som omfattade flera bordeller, skriver Belfast Telegraph.

Svensk polis hade fått en europeisk arresteringsorder utfärdad mot de två misstänkta kvinnorna, och nu efter gripandet på Nordirland kan de ställas inför rätta i Stockholm. Polisen i de två länderna har samarbetat i operationen som fick namnet ”Burgrave”.

Den nordirländska polisen utreder dessutom penningtvätt i anknytning till härvan. Precis vilka pengar som tvättats är inte klarlagt eller offentliggjort, men sannolikt har pengarna från sexhandeln och människohandeln tvättats.

– Genom att arbeta med kollegor inom polisen i olika delar av Europa, tror vi att vi har stoppat ett organiserat kriminellt gängs aktvitet, vilket har varit delaktigt i att kontrollera prostitution och trafficking på Nordirland, i Sverige och i Rumänien, sa kriminalkommisarie Douglas Grant vid den nordirländska polisen till Belfast Telegraph.