Schweiz översvämmat av penningtvätt

Årets första månad präglas redan av tre stora penningtvättsmål i Schweiz. De svarta pengarna färgar av sig på landets rykte, och kritiker menar att mer måste göras för att hindra brottsligheten.

Det är dock lättare sagt än gjort – 30 procent av världens offshore-tillgångar, alltså kapital sparat utanför ägarnas hemländer, finns i Schweiz, skriver Swissinfo.ch. Att bena ut vad som är olagligt är ingen lätt uppgift. Frågan är om den finansiella marknaden inte håller tillräckligt hårt på reglerna, eller om landet snarare blivit offer för sin egen framgång.

I år har schweiziska åklagare frusit tillgångar i Magnitsky-målet, en intrikat historia där en rysk advokat anklagas för att ha hjälpt en klient att smita undan skatt, samtidigt som advokaten sa sig upptäckt att statstjänstemän tagit stora summor ur statskassan. Schweiz har också väckt åtal mot den malaysiska Taib-familjen, coh därtill har 22 miljoner euro avslöjats på ett konto som tillhör en korruptionsanklagad spansk politiker.

– Rättsväsendet och tillsynsmyndigheterna gör inte sitt jobb ordentligt.De är inte tillräckligt tuffa mot bankerna, och som konsekvens kan bankerna fortfarande komma undan med att vara slarviga och ge efter för affärsintressen, säger Gretta Fenner vid  Basel Institute for Governance till Swissinfo.ch.

Hon menar att det här gäller även andra finansiella centrum, som London.

Läs mer på Swissinfo.ch.