Regeringen föreslår hårdare regler

Regeringen presenterar ett nytt lagförslag som ska innefatta fler aktörer. Men frågan är om det finns resurser att ta hand om informationen.

Fler företag och organisationer ska omfattas av lagen. Det kan handla om spelbolag och pantbanker, säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) till Sveriges Radio.

Därtill handlar det om att se de faktiska ägarna bakom olika företag. Det ska inte gå att gömma sig bakom målvakter, säger Per Bolund.

Bakom förslaget ligger ett EU-direktiv från 2005. Nu ska Sveriges lag ta ett steg till är tanken. Även mindre summor ska omfattas, säger Bolund.

Med de begränsade resurser som finns är dock frågan om svenska myndigheter, som redan i dag kämpar i uppförsbacke, mäktar med uppgiften.

– Det är att det är mycket tydligare och klarare regler än den gamla penningtvättslagen.Sen tycker jag väl egentligen att den här lagen blir lite grann ett slag i luften. Det är väldigt mycket information som ska samlas in, och jag har svårt att se att det finns resurser att följa upp det, säger Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige, till Sveriges Radio.