Pengar kan lätt tvättas utan insyn

KLICKA för större bild. Att starta till exempel ett växlingskontor och få tillgång till banksystemet är inte svårt. Bristen på kommunikation mellan myndigheterna kan utnyttjas för att hålla verksamhet dold.

KLICKA för större bild. Att starta till exempel ett växlingskontor och få tillgång till banksystemet är inte svårt. Bristen på kommunikation mellan myndigheterna kan utnyttjas för att hålla verksamhet dold.

Grovt kriminella kan genom en lucka i det svenska systemet tvätta stora mängder pengar genom företag. Trots att företagen är registrerade vet inte tillsynsmyndigheten att de ens existerar.
Vi visar hur enkelt det är i praktiken.

Det kan handla om droger, trafficking eller till och med om terrorism. Allt det förekommer eller har förekommit i Sverige. Ovsett vilken kriminalitet är penningtvätt nödvändigt för kriminella. Antingen för att göra vinsterna från brotten vita, så att pengarna faktiskt kan användas. Eller så tvättas pengarna för att finansiera dyr brottslighet, som vapen eller sprängmedel till olika dåd.

Lätt undkomma insyn

För den som vill tvätta pengar är det inte svårt. I Sverige kan vem som helst registrera ett företag och få tillgång till bankväsendet. Som företagskund hos banken kan man få konton i olika valutor, och man har också en fasad för att göra stora transaktioner både inom Sverige och till andra länder. Registreringen kostar 900 kronor.

För att hindra företag från att tvätta pengar genom bankväsendet ska Finansinspektionen (FI) kontrollera dem. Men då måste myndigheten känna till att företaget existerar, och det är inte alls säkert att FI gör. Vårt försök visar att det är lätt att undkomma kontroll.

En person som registrerar ett finansiellt företag hos Bolagsverket får tillgång till banksystemet. Han eller hon är skyldig att själv registrera sitt företag hos Finansinspektionen, det är inte något som sker automatiskt. Systemet förutsätter att alla, även de med brottsliga avsikter, anmäler sin verskamhet till FI.

Registrerat företag visar bristerna

Itochs registreringsbevis.

Registreringen hos Bolagsverket öppnade dörren till banksystemet.

Stoppa Penningtvätts grundare registrerade, som ett test, företaget Itoch för valutaväxling och valutahandel. Efter att registreringen godkänts öppnade han bankkonton i flera valutor. Han struntade däremot i att anmäla sitt företag till Finansinspektionen. Bolagsverket gjorde det inte heller, och de frågade inte om det anmälts –  det ingår inte i deras rutiner. På så sätt hade han kunnat genomföra stora transaktioner till hela världen, i olika valutor, utan att Finansinspektionen ens kände till att företaget fanns. Han hade kunnat tvätta stora summor genom till exempel valutaväxling, med ett registrerat företag som har godkända bankkonton – utan att någon upptäckt det. Allt för två myndigheter inte kommunicerar med varandra.

– Det (rutinerna) är inte heltäckande, det är bara att konstatera, säger Per Nordström, chefsjurist på Bolagsverket.

”Inte vattentätt”

Bolagsverket rapporterar bara företag till FI om de tydligt uppger att de sysslar med sådant som kräver tillstånd, till exempel bank eller utlåningsverksamhet. Valutaväxling och valutahandel kräver inte tillstånd, trots tillgången till det finansiella systemet. Bolgsverket har därför inga rutiner att rapportera dessa nybildade företag till FI.

– Det är inte helt vattentätt, de fångas kanske inte upp av systemet, säger Nordström, som också tillägger att Bolagsverket rapporterar sådant som de enligt sitt uppdrag ska.

 

Läs också

Växlingskontor avslöjade med dold kamera

Bröt mot lagen – fångades på film.

Följ Bahmans blogg om penningtvätt i Sverige

”Sverige bryter mot EU-direktivet.”

Tvätt finansierar terrorism

”Europa blev ett epicentrum för penningtvättsaktivitet.”

En motsägelsefull policy

Lag ska förhindra penningtvätt, men penningtvätt är ännu inte kriminaliserat i Sverige.