Påven klarade inte rensa upp ekonomin

Den avgående påven Benedictus XVI hade som mål att städa upp Vatikanens delvis mörka ekonomi. Men hittills har man inte lyckats ta sig in på EU-kommissionens vita lista.

Vatikanen har inte gjort tillräckligt för att stävja ekonomisk brottslighet, såsom penningtvätt. Det fick konsekvensen att kortbetalningar slutade att fungera, eftersom den italienska centralbanken inte vill förnya licensen för kortbetalningar då arbetet mot penningtvätt var undermåligt.

Skapade enhet

Under Benedictus XVI:s tid har mycket blivit bättre. Men en hel del återstår också, summerar CNN Money det hela. År 2010 skapade Vatikanstaten FIA – Financial Information Agency, en övervakande enhet som skulle se till att internationell regler efterlevdes.

Men två år senare kom den europeiska antipenningtvättsgruppen Moneyval med en rapport som visade att Vatikanstatens tillsyn ändå brast på 16 huvudpunkter. Moneyval såg förvisso bara ett litet direkt hot för ekobrott i Vatikanen, men menade också att den kunde bli ett mål för penningtvättare på grund av dess världsomspännande bank, stora kontantflöde, och bristande informationsunderlag gällande vissa välgörenhetsorganisationer.

Anlitade advokat

Vatikanen svarade med att anlita advokaten Rene Bruelhart att leda FIA mot större insyn. Bruelhart hade erfarenhet av liknande arbete sedan tidigare, i Lichtenstein. Fortfarande återstår dock en hel del arbete.

Kortbetalningar har nu börjat fungera igen, efter att Vatikanen anlitat ett schweiziskt företag.