Patient på rättspsyk dömd för penninghäleri

En patient på Säters rättspsykiatriska klinik döms för penninghäleri efter falsk annonsering på Blocket.se.

Sammanlagt 17 personer har lurats att betala för mobiltelefoner och datorer som det annonserades om på blocket. Det skriver Dalarnas Tidningar på sin sajt.

Åklagaren menade att det var den åtalade 46-åringen som skrivit och lagt ut anonserna i samråd med en annan person. 46-åringens konto har uppgetts för att köparna ska kunna sätta in pengar. Det har de också gjort, men utan att få några varor.

Mannen förnekade att han lagt ut annonserna, och säger att det var en annan person som skrev in hans kontonummer för att sätta dit honom. Polisen har dessutom inte kunnat spåra annonserna till 46-åringen, och han har dessutom inte tillgång till datorer på kliniken i Säter. Därför menar tingsrätten att han inte kunde dömas för bedrägeri.

Däremot menar rätten att han åtminstone ställt sitt konto till förfogande för pengarna. Och eftersom pengarna är svarta, ”tjänade” genom någon form av bedräger, så dömdes 46-åringen för penninghäleri.

Mannen döms till skyddstillsyn och ska genomgå den vård som erbjuds honom i samråd med läkare på rättspsykiatriska kliniken. Han ska även betala skadestånd omkring 2 000 kronor till var och en av de 17 drabbade.