Ökänd bankman utvisas

En ökänd italiensk bankman utvisas från Thailand efter att ha dömts i sin frånvaro för penningtvätt i hemlandet. Men för Thailands del står mer på spel.

Bankmannen dömdes skyldig för att ha tvättat pengar åt den italienska maffian, något som har gått till kriminalhistorien som ”the Pizza Connection”, skriver Svenska Dagbladet. Anledningen är att pengar från handel med kokain och heron tvättades genom pizzerior i New Tork. Tio miljarder kronor tvättades på det sättet mellan åren 1975 och 1984 av personer som till exempel den utvisningsdömde bankmannen.

Thailand är på Financial Action Task Forces svarta lista eftersom landets banker inte uppfyllt internationella krav för regler mot penningtvätt. Andra på den svarta listan är till exempel Nordkorea, Jemen och Iran. Genom att samarbeta med Financial Action Task Force (FATF) och visa att landet bryr sig om denna typ av kriminalitet skulle Thailand på sikt kunna tvätta sitt rykte och bli avskriven från listan. Men eftersom thailändska banker anklagats för släpphänthet mot svarta pengar, ska det nog mer till för att förbättra landet anseende.