Nya avslöjanden i Telia-skandalen

Telia Sonera ska ha köpt en licens för 370 miljarder som aldrig redovisades. Dessutom har det visat sig att den 3G-licens man köpt av Takilant, aldrig ägdes av företaget.

FAKTA

Takilant är ett uzbekiskt företag, registrerat på Gibraltar.

Affären etablerades 2007 när Telia Sonera etablerade sig i Uzbekistan.

Källa: Uppdrag granskning

SVT:s program Uppdrag granskning har avslöjat att Gibraltarföretaget Takilant, som Telia Sonera säger sig ha betalat 2,2 miljarder kronor till för en 3G-licens, aldrig själva har ägt licensen. I stället är det ett litet uzbekiskt företag, Teleson mobile, som fått licensen av uzbeksika myndigheter för att sälja till Telia Sonera. Vem eller vilka som äger Telson mobile är oklart. Dessutom ska Telia Sonera köpt en 4G-licens av Takilant, men aldrig bokfört den i sin årsredovisning.

Efter Uppdrag gransknings avslöjanden om 3G-affären inleddes en förundersökning om misstänkt penningtvätt. Telia Sonera har själva även startat en utredning som utreds av en extern advokatfirma. Takilant har kopplingar till den uzbekiska diktatorns familj. Pengarna som Telias Sonera betalade för 3G-licensen sattes in på ett konto som innehas av en ung kvinna som är bekant med diktatorns dotter.

Läs mer på Uppdrag granskings sajt.