Namninsamlingen har nått riksdagen

Riksdagsledamot Jörgen Hellman (S) tog emot Stoppa Penningtvätts namninsamling.

Riksdagsledamot Jörgen Hellman (S) tog emot Stoppa Penningtvätts namninsamling.

Folkets röst om ett bättre skydd mot penningtvätt har nu nått riksdagen. På tisdagen träffade Stoppa Penningtvätt Jörgen Hellman (S), riksdagsledamot från Lilla Edet, och ledamot i Finansutskottet, för att överlämna namninsamlingen.

Kraven med namninsamlingen

  • att penningtvätt de facto blir olagligt.
  • att olagliga verksamheter inte får respit utan straffas märkbart direkt
  • att verksamhetsutövare ges tydligare regler
  • att myndigheter har tillräckliga resurser att arbeta aktivt med penningtvätt
  • och att dessa myndigheter arbetar i praktiken för att stoppa de som inte följer reglerna mot penningtvätt; gör platsbesök, underrättelsearbete, och tar problemet på allvar.

Stoppa Penningtvätt mötte Jörgen Hellman på centralstationen i Göteborg för ett samtal om problemen med penningtvätten, och så klart för att överlämna namninsamlingen. Han fick, förutom högen med alla underskrifter, även en hel del bakgrundsinformation.

Hellman blev förvånad över vissa saker, som att vissa företag utan tillstånd från Finansinspektionen (FI) att bedriva betaltjänster, ändå gav sken av att de hade det, och dessutom tryckte FI:s logotyp i sina annonser.

– Att företag utan tillstånd använder Finansinspektionens namn är inte alls bra, det finns lagar mot sådant. Jag ska fråga FI om det vid nästa utfrågning.

Kraven som Stoppa Penningtvätt och de som skrivit på namninsamlingen har, är bland annat att penningtvätt får ett straffvärde och faktiskt blir olagligt. Andra krav är olagliga verksamheter inte, som fallet är i dag, får respit och hinner undkomma. De bör med andra ord drabbas av kännbara konsekvenser direkt.

Jörgen Hellman lovade att gå igenom materialet och följa upp det. Som ledamot i Finansutskottet har och som ekonomi magister har god insikt i den finansiella marknaden, men det finns en princip i riksdagen som gör att han inte kommer att lägga en motion själv.

– Utskotten motionerar inte i egna ärenden, men jag ska prata med mina partikollegor som inte sitter i Finansutskottet om att lägga en motion, sa Jörgen Hellman.

Stoppa Penningtvätt kontaktade fler riksdagsledamöter med anknytning till Finans- och Justitieutskotten, än så länge utan svar.