Med dold kamera till växlingskontor

Filmen visar hur växlingskontor medvetet undviker att följa lagen.

En grupp som kallar sig ”De fristående iranska journalisterna” har med dold kamera försökt föra över stora summor pengar till Iran. Det visar sig enklare än vad det ska vara.

FAKTAIran finns med på listan över länder under sanktion. Pengar får överföras dit, men summorna över 400 000 kronor kräver ett tillstånd.

Gör en person eller ett företag flera kontanta transaktioner till utlandet, som tillsammans blir 150 000 kronor under ett år, då måste det rapporteras till Skatteverket.

Summan 150 000 kronor är beräknad efter motsvarande euro-summa, 15 000 euro.

Alla misstänkta transaktioner, oavsett vart de ska skickas, kräver en rapport till polisen.

”Beloppet ska vara lägre än 90 000 kronor och ska skickas med olika meddelanden till vårt konto.”

Den uppmaningen får en medlem av gruppen som med dold kamera besöker ett växlingskontor i centrala Göteborg. Anledningen är att den wallraffande journalisten vill överföra en stor summa pengar till Iran, något som kräver tillstånd vilket växlingskontoren försöker undvika. ”Beloppet ska skickas med olika meddelanden.”Ett liknande scenario utspelar sig när journalisterna besöker ett växlingskontor i Borås. På båda ställena får de ett kontonummer där pengarna ska sättas in, ett kontonummer som är gemensamt för båda kontoren och som verkar tillhöra ett annat företag på en annan adress.

Stockholm, Göteborg, Malmö och Borås

Gruppen av journalister har lagt ut en film på videosajten Youtube som visar hur personalen på växlingskontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Borås reagerar när de får frågan om de kan skicka stora summor pengar till Iran. Det är ett land under restriktioner från bland annat Sverige.

Summor till Iran på 400 000 kronor eller mer kräver ett tillstånd. Och alla transaktioner över 150 000 kronor, oavsett vart de ska skickas, kräver att näringsidkaren uppfyller vad som kallas ”kundkännedom”, i syfte att upptäcka och motverka penningtvätt. Är kundens transaktion misstänkt ska den rapporteras till Finansinspektionen. Men personalen på de besökta växlingskontoren kringgår det genom att uppmana kunderna att sätta in mindre summor i omgångar, och vilseleda myndigheter genom att ange falsk information om vad pengarna ska användas.

Inkognito

”De fristående iranska journalisterna” framträder inte själva med namn, och skyltar inte med någon kontaktinformation. Detsamma gäller den profil på Youtube som har lagt upp videoklippen. Stoppa Penningtvätt har tagit del av ett brev som de skickat till en aktör på den finansiella marknaden som de anser följa lagen. Inte heller i detta brev finns någon kontaktinformation.

De smygfilmade växlingskontoren i videon ”Plundring av samhället” publiceras med namn och adress, och den visar personalens ansikten. Däremot läggs inte enskilda personers namn ut. I brevet som Stoppa Penningtvätt tog del av framgår att gruppen journalister har skickat informationen de tagit fram till svenska myndigheter.

Fotnot: På grund av avsaknaden av kontaktinformation har vi inte kunnat nå ”De fristående iranska journalisterna” för en kommentar. Om de arbetar som journalister i andra sammanhang är oklart.

  • Pingback: Blogg: Fallen är slående lika | Stoppa Penningtvätt()

  • Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after
    I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m
    not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say excellent blog!

  • Thanks for finally writing about > Med dold kamera till växlingskontor |
    Stoppa Penningtvätt < Liked it!