Malmöföretag struntar i peningtvättsregler

Sex valutaväxlingsföretag och ett betaltjänstombud i Malmö brister i sina rutiner mot penningtvätt. De får nu kritik från Finansinspektionen och måste sluta med sina betaltjänster.

pengar på torkSedan i höstas har Stoppa Penningtvätt ställt frågor till Finansinspektionen (FI) om olika företag som ibland fångats på film med att bryta mot penningtvättslagen och betaltjänstlagen. Några av dessa företag ligger i Malmöregionen. Nu får ett betaltjänstombud och sex valutavälare kritik från FI som granskat dem under våren.

Fick tips

Tidigare har FI sagt att de inte svara på frågor om företagen eller om eventuella utredningar. Nu kommenterar de dock arbetet i Södra Sverige.

– Vi hade fått tips om att det kunde förekomma penningtvätt på olika företag i Malmöregionen och det gjorde att vi tittade på just de här företagen, säger Johan Terfelt, enhetschef på betaltjänstenheten vid FI till Skånska Dagbladet.

– I Malmö finns det en förhöjd risk för penningtvätt eftersom det ligger nära kontinenten, menar Terfeldt.

Saknar tillstånd

Företagen som FI har tittat på erbjuder betaltjänster, som att betala med kort eller göra banköverföringar. Företagen saknar de tillstånd som behövs och måste upphöra med sina tjänster. Den typen av verksamhet utan kontroll är mycket användbar för den som vill tvätta pengar. Penningväxlarna måste åtgärda bristerna för att kunna fortsätta med sin valutaväxling, skrier FI i ett pressmeddelande.

Fångade på film

För över ett år sedan undersökte en grupp medborgarjournalister ett antal aktörer, främst växlingskontor, i Stockholms-, Göteborgs- och Malmöregionerna. Alla utom en avslöjades med dold kamera bryta uppsåtligen mot penningtvättslagen som ska förebygga penningtvätt. De gav till och med handfasta tips på hur man överför pengar utan att väcka myndigheternas misstänksamhet. Flertalet av dem saknade dessutom tillstånd för betaltjänster. Tre av de företag som medborgarjournalisterna undersökte var i Malmöområdet, och två av dessa har nu kritiserats av FI.