Kriminell internationell ”flashmob” stal 45 miljoner dollar

Informationen på bankkort stals och kopierades till nya kort. Sedan delades korten ut över världen, och brottslingarna tog ut 45 miljoner dollar samtidigt i flera olika länder.

Sju män har gripits i New York City för att ha tagit ut pengar i ett flertal uttagsautomater. De ingick i ett globalt nätverk som hackat information från förbetalda betalkort som var avsedda för marknaden i Mellan östern.

Informationen kopierades över till nya kort, något som kan göras till nästan vilka kort som helst som har en magnetremsa. Det är nästan som att kopiera cd-skivor eller disketter.

– De var en kriminell ”flashmob”, som gick från uttagsmaskin till uttagsmaskin och tog ut så mycket pengar som möjligt innan korten spärrades, sa Lorretta Lynch, åklagare i USA, vid en presskonferens.

Flashmob är en term som används när flera personer, som till synes inte har något gemensamt, sluter upp och gör något synkroniserat, vanligtvis en dans på en offentlig plats. I det här fallet var det dock ingen dans, utan en ytterst utstuderad kriminell handling som utfördes samtidigt i flera olika länder.

Det verkar inte som några uttag gjordes i Sverige. Men nu finns farhågorna att även privatpersoners konton kan utsättas för liknande angrepp.