Kräver stopp för kontanter hos spelbolag

Bilden kommer inte från Upplands Bro.

Bilden kommer inte från Upplands Bro. Foto: Kevin Tuck/rgbstock.com

Det är ”stötande” att det trots avancerad teknik går att tvätta pengar genom exempelvis trav- och galoppbanor, skriver Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare i Branschföreningen för Onlinespel, på SVT Opinion. Han noterar en svart marknad för vinstkuponger.

Den 11 september rånades galoppbanan Bro park i Upplands-Bro. Galoppbanan dementerar att bytet skulle vara ett sjusiffrigt belopp, men vill i nuläget inte säga hur stort det är.

Efter detta har Gustaf Hoffstedt på Branschföreningen för Onlinespel begärt förändringar i en debattartikel på SVT Opinion. Anledningarna till det är flera, bland annat att identitetskontrollen är svag när spelprodukter köps för kontanter. En annan anledning är att det är svårt att monitorera spelmönster.

Hans tredje argument är penningtvätt. ”Det är stötande att det trots dagens sofistikerade IT-stöd alltjämt går att tvätta pengar genom att satsa stora kontantbelopp och sedan vinna tillbaka delar av dessa satsade medel, eller vid storvinst ännu mer än ursprungsinsatsen”, skriver han.

Vinstkupongerna, eller ”vinstbongarna”, har blivit föremål för en svart marknad. De köps inte sällan av personer som vill tvätta pengar, men som inte vill spela, skriver Hoffstedt.

Branschföreningen för onlinespel kräver nu att alla spelbolag förbjuder kontanta betallösningar.