Juristen om sin roll i stort dopningsmål

Juristen från Borlänge försökte tjäna ihop till en skuld och knyta kontakter som advokat. De sa han inför Stockholms tingsrätt. Ligan är åtalad för olika knark- och dopningsbrott, och penninghäleri.

(Videoklipp nedan om försvarsadvokatens utsago)

Åklagaren menar att Borlängejuristen tjänat 18,5 miljoner kronor. Den åtalade juristens advokat säger att det rör sig om en miljon.

Det rör sig om ett intrikat fall där narkotikaklassade läkemedel köptes i Egypten och Sydostasien och fraktades via kontinentala Europa till Sverige. Ligan bakom smugglingen koms på spåren förra året efter spaningsarbete av Tullkriminalen. Sammanlagt ska ligan ha tjänat omkring 50 miljoner kronor. De står åtalade för grovt dopningsbrott, grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling och penninghäleri.

Den 36-årige advokaten förklarar sina pengar med att han började importera bilar 1995, men inte visste hur det skulle beskattas, skriver Dalarnas Tidning. Han dömdes för skattebrott, och i fängelset började han dels studera juridik, dels knyta de kontakter som senare ledde till inblandningen i dopningshärvan.

– Strukturen fanns och de tre olika hemsidorna fanns långt innan jag kom in i gruppen. Jag blev gruppens jurist och försökte vårda kontakterna, rapporterar Dalarnas Tidning att 36-åringen sa i rätten.

Mannen erkände tidigt dopningsbrott, men nekar till narkotikarelaterade brott. Under finanskrisen 2008 säger han att alla pengar han tjänat gått till att betala skulder. Till slut köpte han in sig i verksamheten på kredit.

– Jag motiverade det för mig själv med att det var lägre straffsats än för skattebrott, sa han.

I Sverige finns inget egentligt penningtvättsbrott. För penninghäleri krävs att man kan bevisa förbrottet, och att det är personerna som utför det som också tvättar pengarna. Det är juridiskt svårbevisat, men räckte till åtal i detta fall.

Nedan ett klipp från dt.se.