HSBC riskerar miljardböter

Den brittiska banken HSBC riskerar böter på motsvarande över 12 miljarder kronor för bristande kontroll av penningtvätt.

HSBC har tidigare erkänt att banken tvättade miljarder dollar för drogkarteller, terrorister och så kallade skurkstater.

I en uppgörelse med brottsbekämpande myndigheter i USA kan HSBC tvingas betala 1,8 miljarder dollar i böter, motsvarande drygt 12 miljarder kronor, för sin bristande tillsyn. Det säger källor till nyhetsbyrån Reuters.

Målet kan ses som en signal från amerikanska åklagare för att visa hur stor tyngd de fäster vid att stoppa olagliga penningflöden i landet. Samtidigt finns det de som inte tycker det är tillräckligt att en bank bara betala böter.
”En drift med det rättsliga systemet.” Det kallar Jimmy Gurule, proffesor i juridik vid University of Notre Dame, och tidigare anställd vid USA:s finansdepartement. Enligt honom skulle det riktigt effektiva vara att göra enskilda individer ansvariga.
– Det skulle sätta gudafruktan i bankanställda som medvetet åsidosätter lagen, säger han till Reuters.

Redan 5 november sa HSBC att de avsatt 1,5 miljarder dollar för eventuella böter. Banken är också i centrum för en utredning av den brittiska tull- och skattemyndigheten som utreder bedrägerimisstänkta med HSBC-konton på Jersey.

Läs mer på Reuters hemsida.

Nedanför ser du en video från i juli, av brittiska The Guardian, där HSBC-chefer medger inför amerikanska senatorer att banken tvättade miljarder dollar för drogkarteller, terrorister och så kallade skurkstater.