HSBC betalar rekordböter

1.92 miljarder dollar.
Den rekordstora bötessumman betalar den brittiska banken i förlikningen med amerikanska myndigheter.

– Vi tar ansvar för våra tidigare misstag. Vi har sagt att vi djupt beklagar dem, och vi säger det igen. Dagens HSBC är en fundamentalt annan organisation än den som gjorde dessa misstag, sa vd Stuart Gulliver till nyhetsbyrån Reuters.

En panel från den amerikanska senaten påstod att HSBC brast i kontrollen för att förhindra penningtvätt av drogkarteller, terrorister och skattefifflare, när banken bistod i att föra över tillgångar mellan platser som Mexiko, Syrien och Iran. Mellan åren 2006 och  2009 ska HSBC msslyckats att övervaka kontantsummor till ett värde av 15 miljarder dollar.

Bötessumman på 1,92 miljarder dollar i förlikningen motsvarar 12,8 miljarder svenska kronor. Förutom böter finns krav på att banken ändrar sitt beteende, vilket vd Gulliver alltså försäkrar att de har gjort. Inga anställda kommer att åtalas.

Läs mer på Reuters.com.

Nedanför ser du en video från i juli, av brittiska The Guardian, där HSBC-chefer medger inför amerikanska senatorer att banken tvättade miljarder dollar för drogkarteller, terrorister och så kallade skurkstater.