Höjd beredskap mot penningtvätt i jul

Foto: Riksbanken

Foto: Riksbanken

Flera miljarder kronor i gamla sedlar ska bytas ut innan årsskiftet, och det lär ske i julrushen i svenska butiker. Där finns inte bara hederlig intjänade pengar.

– Sedlar från kriminella verksamheters affärer kommer sannolikt att dyka upp. Dessvärre är det relativt riskfritt då nuvarande lagar gör det svårt för oss att agera. Kommer sedlarna från brott är dessa sannolikt preskriberade i dag, säger Rikard Henriksson, vice chef på Finanspolisen till webbsajten Securityuser.

Som Stoppa Penningtvätt berättade i somras kommer de gamla tusenlapparna att bli ogiltiga vid årsskiftet. Tanken är att alla sedlar och mynt ska bytas ut på sikt.

Det Rickard Henriksson befarar är att kontanter från kriminell verksamhet växlas in, alltså tvättas, under julshoppingen. Finanspolisen har höjt beredskapen inför julen, och det gör även branschorganisationen Svensk handel som går ut med information till sina medlemmar.

Ett tillvägagångssätt kan vara att den kriminelle köper en dyr lyxvara, väntar ett tag, och sedan begär ett återköp.

En handlare kan dock själv avtala med kunden om vilka villkor som ska gälla för köpet. Till exempel behöver man inte erbjuda återköp på varor som köps kontant.