”Historiens största penningtvättsåtal”

En svensk pekas ut av amerikanska myndigheter i jättemålet, då många miljoner ska ha passerat hans konto. 
– Det var uppenbart att systemet kunde användas för penningtvätt, säger han till Ekot.

Servrar och domäner har beslagtagits på begäran av amerikanska myndigheter.

Servrar och domäner har beslagtagits på begäran av amerikanska myndigheter.

Det handlar om den elektroniska tjänsten Libery Reserve, där kriminella ska ha tvättat 40 miljarder kronor, berätar flera medier. Den enorma penningtvätten som nu nystas upp i USA resulterar i ”historiens största penningtvättsåtal”.

Enligt amerikanska federala åklagare har servrar beslagtagits i Sverige, Schweiz och på Costa Rica, skriver International Business Times. Även 35 miljoner dollar ska ha beslagtagits. Fem anställda vid Libery Reserve har gripits, och företagets ägare Arthur Budovsky åtalades för penningtvätt på tisdagen.

Åklagare började med att titta på det Costa Rica-registrerade företagets kontroll av sina kunder. Enligt åklagare Preet Bharara fanns bland Liberty Reservs kunder bland andra identitetstjuvar, personer som sysslade med barnpornografi och knarkhandlare. De ska ha lockats dit eftersom företaget inte var särskilt nogräknat och kunde hjälpa dem att tvätta pengarna från deras kriminella aktiviteter.

Libery Reserve växlade kontanter till den elektroniska valutan Bitcoin. Och kunderna ska rutinmässigt ha registrerat konton undr falska namn, ibland så uppseendeväckande som ”Russia Hackers” eller ”Hacker account”. Eftersom de trodde att de var helt anonyma genomförde de sedan transaktioner som hade varit omöjliga i det lagliga finansiella systemet, står det i åtalet som International Business Times refererar till.

-Det var uppenbart att systemet kunde användas för penningtvätt, säger en svensk som var medlem i nätverket i tre år, och som Sveriges Radio Ekot har intervjuat.