Gatukampanj mot penningtvätt igång

Stoppa Penningtvätts namninsamling i centrala Göteborg.I helgen var det premiär för namninsamlingen på gatan mot penningtvätt. Omkring 700 personer skrev på för att förmå politiker och tjänstemän att ta hårdare tag mot brottsligheten.

Stoppa Penningtvätts namninsamling i centrala Göteborg.

Stoppa Penningtvätts namninsamling i centrala Göteborg.

– Det var bra för den första helgen. Väldigt många var positiva, säger Anna Dressler som leder Stoppa Penningtvätts kampanj på stan.

Det var den första av fyra planerade veckoslut med namninsamling i centrala Göteborg. Sedan tidigare finns det dessutom en digital namninsamling på internet., och kampanjmedarbetarna har satt upp affischer runt om i Göteborg under en veckas tid. Målet är att skapa opinion mot bristande lag och ett skydd mot penningtvätt som har många luckor. Listorna med namn ska skickas till politiker i riksdag och regering, och till berörda myndigheter och departement.

Flera förvånade

Många som stannade för att skriva på var förvånade att penningtvätt inte är olagligt i sig i Sverige, trots att det nödvändigt för att den organiserade brottsligheten ska kunna fortsätta.

– De sa ”va? Är det inte? Självklart skriver vi under!”, berättar Anna Dressler.

Stoppa Penningtvätts namninsamling i centrala Göteborg.

Stoppa Penningtvätts namninsamling i centrala Göteborg.

Jämfört med många andra ämnen som olika organisationer kampanjar för eller emot på stan, kan just penningtvätt tyckas vara invecklat och abstrakt. Men när kampanjarbetarna berättade om kopplingen till drogförsäljning, människohandel och terrorism, gav det något konkret att associera till.

Star Wars och Socialdemokrater

I helgen var det två stora tillställningar i Göteborg: Socialdemokraternas partikonvent, och ett science fiction-, film- och spelkonvent. Både socialdemokrater och ewoker (figurer från Stjärnornas krig) ska enligt uppgift ha skrivit på mot penningtvätten.

De två sammankomsterna, av två olika världar, var vid Svenska mässan, som var ett av de områden Stoppa Penningtvätt besökte. Andra var Centralstationen och Nils Ericsonterminalen, Brunnsparken och Kungsportsplatsen. Nästa gång planerar kampanjarbetarna dessutom att besöka Avenyn.

Vill du också skriva på namninsamling så kan du klicka här.

  • Lisa

    Jag såg er i stan och skrev under! Väldigt bra initiativ, önskar er lycka till!