Fler mäklare följer inte lagen

Allt fler mäklare prickas för att de slarvar med tillämpningen av lagen mot penningtvätt. Hälften av mäklarna i en specialgranskning av Fastighetsmäklarinspektionen fick en anmärkning 2015.

En ny rapport från Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) visar att 12 av 22 granskade mäklare inte följde regelverket i fjol. Just slarv med penningtvättslagstiftningen, att vidta åtgärder eller dokumentera kundkännedom, är den vanligaste orsaken att mäklare fått disciplinära påföljder.

I slutet på denna artikel kan du se ett citat ur rapporten om urvalet.

Det ska dock säga att detta är en speciell insats av FMI. Totalt har 1,45 procent av landets registrerade mäklare fått disciplinära påföljder. Det är dock en ökning med nära 20 procent från året innan.

– En anledning till varför vi valde att granska just penningtvätt förra året var bland annat för att Sverige under året kommer att utvärderas av Financial Action Task Force (FATF), säger Emil Cargill-Ek, jurist på FMI till SvD Näringsliv.

Nedan kan du läsa om FMI:s urval (notera att Stoppa Penningtvätt och SvD Näringsliv tolkat siffrorna något olika).

I projektet initierade Fastighetsmäklarinspektionen sammanlagt 32 tillsynsärenden mot lika många fastighetsmäklare. Av dessa skrevs ett ärende av på grund av att mäklaren hade avregistrerats på egen begäran. Nio (9) ärenden skrevs av på grund av att mäklaren inte hade haft några förmedlingsuppdrag under den efterfrågade perioden. I 22 av de 32 initierade ärendena genomfördes granskningar av mäklarnas åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.