FI ser risker med bitcoin

bitcoin

Fysisk bitcoin, Foto: Casascius

Bitcoin, den nya virtuella valutan ger nya möjligheter. Men Finansinspektionen ser risker för penningtvätt och vill att alla företag som handlar med valutan ska registreras.

Två svenska företag som erbjuder handel med bitcoin har registrerat sig hos Finansinspektionen (FI).

– Det innebär att de är skyldiga att följa penningtvättslagen. De måste skapa rutiner och regler för att förhindra att systemet utnyttjas för penningtvätt, säger FI:s pressekreterare Karin Boman Röding till TT.

Hon kommenterar inte om FI har haft någon orsak att undersöka bitcoin-transaktioner. Däremot säger hon att det sedan förra året finns krav på registrering.

Bitcoin är en valuta skapad 2009 som ett virtuellt alternativ till traditionella valutor, vilken möjliggör överföringar mellan två parter på internet utan att en mellanhand blandas in. Valutan har heller ingen speciell utgivare, såsom en centralbank. Tekniken med direkt överföring mellan två parter utan att valutan administreras centralt gör att det inte går att manipulera värdet av den, eller producera fler och därigenom orsaka inflation. Bitcoin tillåter anonymt ägande, och det kan vara anledningen till att Finansinspektionen menar att den kan användas för penningtvätt.

  • Anonym

    Jag tycker att ni ska lägga ned. Jag tvättar inte pengar, men jag är mån om den personliga integriteten, och de två står alltid i direkt motsats till varandra.

    Det är inte värt att Sverige blir ett Nordkorea bara för att några få procent går under Skatteverkets radar, och vi är redan halvvägs där. Utan att det märks någon skillnad i penningtvätten, ska tilläggas.

  • Pingback: Sveriges får sin första bitcoinautomat | Stoppa Penningtvätt()