Fängelse för miljardtvätt

5,6 miljarder kronor. Så mycket pengar ska en kvinna från Hongkong ha tvättat. Domen blev tio års fängelse.
Nu höjs varnande röster för penningtvätten i regionen.

Hongkongdollar

Foto: Adrian van Leen/rgbstock

Den nu 61-åriga kvinnan döms för att ha tvättat 6,6 miljarder Hongkongdollar, motsvarande nära 5,6 miljarder svenska kronor, mellan åren 2002 och 2005. Det ska ha skett genom nio banker och nära 39 500 transaktioner, enligt uppgifter från lokala medier som tagit del av domen.

Den 61-åriga kvinnan säger sig vara oskyldig, och att hon gjort transaktionerna åt en inte namngiven kvinna som en gång i tiden suttit barnvakt åt hennes dotter, och som senare blivit fabriksägare. Pengarna hon överförde skulle gå till andra fabriksägare i Kina.

61-åringen ska ha fått måntalig ersättning motsvarande 3 700 kronor för att genomföra transaktionerna. Enligt dommaren är det inte troligt att 61-åringen, även om hon inte var hjärnan bakom planen, var ovetande om vad hon gjorde sig skyldig till, skriver Shanghai Daily. Kvinnan greps 2008 efter att en holländsk medborgare riktade anklagelser om bedrägeri mot henne. Då undersöktes två av hennes många bankkonton.

I januari rapporterade Stoppa Penningtvätt om ett annat jättefall av penningtvätt i Hongkong. En 22-årig man fick då mer än tio års fängelse för att ha tvättat enorma stora pengar. Hongkong är populärt för företagsetableringar, även för tveksamma sådana.

Efter att Kinas regering gått ut med löfte om att slå ner på penningtvätten i Macao, kan den nu flytta till Hongkong. Det varnar Fung Keung på det finansiella journalistikprogrammet vid Hong Kong Babtist University, i sin artikel i Shanghai Daily. Han menar också att Hongkongs regering borde satsa mer på att bekämpa penningtvätten och rentvå regionens rykte som centrum för svarta affärer, och se till att kompetent personal vid polisen inte går över till det privata näringslivet som lockar med stora löner. Mer om det kan du läsa här.