Expert: Rentvå Hongkongs rykte och behåll kompetensen

2013 har börjat med två enorma fall av penningvätt i Hongkong. Var regionen inte internationellt känd för skumraska affärer tidigare, så är den definitivt det nu.
Regeringen måste gör mer för att stoppa penningtvätten, och dessutom se till att kompetenta ekobrottspoliser inte lockas från statlig tjänst till den mer lukrativa privata sektorn, säger en expert.

Hongkong sett från Victoria Peak, Foto: Tonync/Wikimedia Commons

Hongkong sett från Victoria Peak, Foto: Tonync/Wikimedia Commons

Tidigare har Macao och i synnerhet dess kasinon varit kända ställen för penningtvätt. Men efter att den nya kinesiske presidenten lovat att ta itu med de problemen, kan tvätten flytta över till Honkong. Det varnar Fung Keung på det finansiella journalistikprogrammet vid Hong Kong Baptist University. Mängden svarta pengar i Hongkongs domstolsfall ökade i fjol med fem procent till motsvarande 630 miljoner, skriver han i en artikel i Shanghai Daily.

Med ett stort budgetöverskott kan regeringen kosta på sig att förbättra polisens avdelningar för ekobrott och sätta större tyngd på arbetet mot penningtvätt, menar Fung Keung. Regeringen satsar på att förbättra Hongkongs bild i omvärlden. Men regionen är redan välkänt bland internationela turister och shoppingsugna. Det behövs inte fler insatser där. Lägg istället pengarna bekämpa penningtvätt och se till att Honkong inte får ett skamfilat rykte om sig som centrum för svarta affärer, menar Fung Keung.

Dessutom försvinner kompetent personal från enheterna som bekämpar ekonomisk brottslighet. Ekobrottspoliser lockas över till den privata sektorn. Det finns rapporter om att före detta poliser tjänar mellan en och två miljoner Hongkongdollar genom att arbeta för privata banker. Regeringen måste stoppa denna flykt av kunskap och erfarenhet från polisen till det privata näringslivet, skriver han.