Ericsson använde målvakt i Monaco

Det svenska telekomföretaget Ericsson anklagas av en före detta anställd för att ha mutat till sig en storaffär i Grekland. Grekiska makthavare fick pengar via en målvakt i Monaco.

Ericsson har betalat ut över 100 miljoner kronor till en agent i samband med en affär av försvarsmateriel till Grekland. Det avslöjar Sveriges Radio.

Den tidigare Ericssonanställde Liss Olof Nenzell berättar för Ekot om avtalet där Grekland skulle köpa det svenska företagets militära radarsystem Erieye strax innan årsskiftet mot år 2000. Affären var värd fyra miljarder kronor, och innebar att ett Nato-land för första gången köpte radarsystemet.

Genom målvakten gick pengarna till grekiska makthavare.

– Det var de här högt uppsatta personerna i grekiska etablissemanget, säger Nenzell.

Utbetalningarna är signerade av chefer på Ericsson. De dokument Sveriges Radio fått ta del om handlar om summor på 116 miljoner kronor. Enligt Nenzell ska åtminstone 110 miljoner använts som mutor.

Vid ett tillfälle när pengar fastnade i Monaco åkte Nenzell, som själv hade en chefsposition i företaget, dit för att få loss dem.

Ericsson, genom chefsjurist Nina Macpherson, förnekar kännedom om några mutor. Hon sa först att företaget har nolltolerans mot mutor, och att hon inte vet vad som hänt i Grekland.

Senare har hon sagt att 157 miljoner kronor betalats till den av grekisk polis mututpekade agenten i Aten inte var pengar avsedda för mutor, utan helt enkelt agentens lön. Det skulle i så fall innebära att agenten hade en avsevärt högre lön än Ericssons vd.

– Toumbas var vår agent. Han har naturligtvis tjänat pengar, fått agentprovision som agenter får. Var det så att mutor förekom var det inget vi kände till, säger Nina MacPearson till Ekot.

Agenten har inte velat svara på frågor.