En ny konst att tvätta pengar

Handeln med konstverk har visat sig vara ett effektivt sätt att tvätta pengar.

konstEtt paket som flögs från England till USA hade varudeklarationen tavla värd 100 dollar. Men i själva verket var det en tavla av Jean-Michel Basquiat värd åtta miljoner dollar.

Fallet var en del av en brasiliansk före detta bankmans bedrägerier. En del av bytet från hans olagliga affärer tvättades genom konsthandel där hans samling omfattade 12 000 objekt.

Det här är en sorts penningtvätt som tycks ha ökat i omfattning, skriver New York Times. Bara i USA uppskattas penningtvätt genom konsthandel uppgå till tusentals föremål, en metod som kan användas av bland andra knark- och vapensmugglare.

Konsthandeln är nästan skräddarsydd för penningtvätt. Stora summor kan byta ägare i princip i hemlighet, utan myndigheters insyn. För de flesta finansiella verksamheterna har system och rutiner att arbeta efter. Till exempel måste banker rapportera transaktioner över 10 000 dollar. Kasinon, börshandlare och betalinstitut måste rapportera misstänkt verksamhet. Men konstmarknaden saknar många av dessa säkerhetsspärrar.