Dömd i Sverige får sänkt straff i Spanien

Fyra personer dömda i en penningtvättshärva i Spanien får sänkta straff. En av dem har tidigare dömts för ekobrott i Sverige, och pengarna skulle tvättas i Spanien.

På Solkusten gick rättegången och den polisiära insatsen under namnet Ballena Blanca, ”vitval”. Fyra av personerna som dömts får sänkta straff, skriver sajten Svenska Costa del Sol-magasinet, en nyhetssida främst för svenskar som lever just på Solkusten.

Två av dessa fyra är ett par från Finland. Deras straff sänks från fängelse i tre år och tre månader, till två år. Enligt en spansk dagstidning ska den 71-årige mannen i paret ha dömts för ekobrott i Sverige, ett brott från vilket pengarna skulle tvättas i Spanien.

Huvudmannen, en spansk advokat, får sitt straff sänkt från sex år och tre månaders fängelse, till fem och ett halvt års fängelse. Bötesbeloppet sänks från 2,6 till 1,2 miljoner euro. Även en fransman får sänkt fängelsestraff och sänkta böter.

Operationen Ballena Blanca avslöjade år 2005 50 personer från flera olika länder med penningtvätt. Bland dessa fanns bland annat advokater och revisorer, och tvätten hade skett i Marbella genom fastighetsaffärer.

Läs mer på Svenska Costa del Sol-magasinets webbsida.