”Det får mig att må illa”

Inslaget ovan kommer från BBC.

I Storbritannien försöker kriminella lura ekonomiskt utsatta till penningtvätt. Många studenter har nappat på erbjudandet.
Nu ska en kampanj stoppa utvecklingen.

Omkring 19 procent av studenterna som nåtts av ”jobbannonser” har tackat ja. Annonserna erbjuder arbete som till exempel ”transaktionsexpert”, och beskriver hur studenterna kan tjäna extra på att ansvara för överföringar till olika konton.

I praktiken handlar det om penningtvätt, något de som nappar på erbjudandet kan fällas för det och få dryga böter.

Lockar arbetssökande

De kriminella riktar sig främst till personer som inte har det så ekonomiskt väl ställt, till exempel arbetslösa och studenter.

– Det får mig att må lite illa, säger Kayleigh Rance, till BBC.

Hon hade letat efter jobb i ett år, och kom så långt att han faktiskt skrev ett kontrakt med de som erbjöd jobbet. Efteråt drog hon sig ur, och nu har hon plockat bort sitt CV från alla sajter för att hon är rädd att det ska hända igen.

Startade kampanj

Frivilligorganisationen Crimestoppers har nu startat en kampanj på universiteten i Storbritannien för att varna studenterna: Bli inte en kurir.

– Många studenter som vi har pratat med säger att de har påverkats eller att deras vänner har det, säger Megan Owen, kriminologistuderande och aktiv i Crimestoppers, till BBC.

Riskerar höga straff

Financial Fraud Action har låtit frågat 2 000 personer i sin undersökning. Av den skulle man kunna dra slutsatsen att så många som 380 000 personer omedvetet blivit indragna i penningtvätt. De riskerar att få sina konton frysta, och i västa fall dömas till upp till tio års fängelse.

– Faktum är att du tar nästan hela risken till förmån för den kriminelle, säger Dave Carter, utredare på brittiska Financial Fraud Action, till BBC. Financial Fraud Action en organisation i vilken den finansiella sektorn samarbetar för att motverka brott.