”Det är en dubbelmoral vi har i Sverige.”

”Va, är det inte olagligt?”
Många som skrev på namninsamlingen för en revidering av Sveriges skydd mot penningtvätt förvånades över luckorna som finns i dag.
– Man säger att det är fel. Men samtidigt finns det andra vägar att gå, säger Sofie som kommer från Mellerud.

Den senaste veckan har penningtvätt varit på tapeten ovanligt mycket i svenska medier. Först var det Nordeas straff för slarv med reglerna. Sedan kom rapporten som visade stora brister i finansiella företags skydd.

Inget brott

Men penningtvätt är i sig inget brott i Sverige, och det finns fler stora problem. Till exempel kommunicerar inte Bolagsverket och Finansinspektionen (FI) tillräckligt mycket med varandra, och företagare med ohederliga intentioner kan slinka under samhällets radar. FI gör därtill ytterst få platsbesök. Och utredningar tar så lång tid att företag som gör penningöverföringar utan tillstånd kommer undan.

– Det blir för långsamt att arbeta på det sättet, man ligger efter hela tiden. (…) Man ska inte ha någon respit, sa chefsåklagare Kent Madstedt i en tidigare intervju med Stoppa Penningtvätt.

– Det är konstigt att de inte tagit tag i det tidigare eftersom det är ett så stort problem, säger en av de som skrev på namninsamlingen förra veckan, men som vill vara anonym i intervjun.

”Dubbelmoral”

enkätAndra menade att staten gav dubbla budskap. Å ena sidan finns en lag som föreskriver åtgärder som ska hinrda penningtvätt. Å andra sidan är penningtvätt inte kriminaliserat i Sverige.

– Det är en dubbelmoral vi har i Sverige, säger Sofie.

På lördag och söndag fortsätter namninsamlingen för en revidering av landets antipenningtvättssystem.