Cypriotiska småsparare kan skonas

Glad nyhet för cypriotiska småsparare: Undantag för engångsskatten kan bli verklighet. Men i så fall blir andra sparare troligen mindre glada.

Efter att ekonomiskt utsatta Cypern kunnat visat förbättringar i sitt arbete mot penningtvätt beviljades landet sitt stödpaket på omkring tio miljarder euro. Men det kom också med krav på motprestationer som skulle inbringa sex miljarder euro: Att alla sparare skulle drabbas av en engångsskatt på 9,9 procent.

Nu säger dock Jeroen Dijsselbloem, ordföranden för Eurogruppen, där finansministrarna för euroländerna sitter, att besparingar på upp till 100 000 euro bör undantas. För de med högre besparingar kan det då bli dyrare, med en skattesats på 15,6 procent. Det skriver nyhetsbyrån TT.

På tisdagseftermiddagen håller Cyperns riksdag möte om räddningspaketet och den kontroversiella skatten. Det tydliga alternativet till den blint slånede skatten på 9,9 procent var en skatt på 6,75 procent på sparkapital över 20 000 euro. Det alternativet, liksom det på 9,9 procent väntas båda röstas ned.

Europgruppens förslag lär gillas mer på Cypern, åtminstone bland småsparare som undantas skatten. Men de med stora kapital kommer inte att fröjdas. Det gäller även många utanför Cypern. Ön har blivit ett alternativ till Schweiz när det gäller internationellt sparande. Omkring 40 procent av det sparade kapitalet på Cypern tillhör personer från andra länder, mestadels ryssar. En ännu högre skatt på stora besparingar kan skada landet, befarar somliga, då den finansiella sektorn kan ta skada.