Cypernmöte på fredag

Cypern har gjort framsteg i arbetet ot penningtvätt. Det menar EU:s finansministrar som träffas på fredag för att diskutera stödpaketet på många miljarder euro. Men de är inte helt överens.

Cypern har fått kritik för sitt bristande arbete mot penningtvätt, och det är också därför som de hittills nekats det stödpaket som landets sargade ekonomi är i behov av.

Men landet har kanske gjort tillräckliga framsteg nu. Eurogruppen, som består av EU:s finansministrar, har beslutat att ha ett möte på fredag. Det skriver gruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem på Twitter.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att om Cypern hanterar frågan om penningtvätt som EU vill, så kan landet klara sig med ett stödpaket på 10-13 miljarder euro. Det är alltså mindre än de tidigare utlovade 17 miljarderna.

Saker som har diskuterats för att hålla stödpaketet nere är till exempel skatt på insättningar och en höjd företagsskatt.

Ett beslut om paketet väntas innan mars slut. Europakommissionen, Spanien och Italien är emot ett EU-stöd till Cypern. Europeiska centralbanken har inte tagist ställning, skriver Reuters. Centralbankens ordförande Mario Draghi har tidigare varnat att även om Cypern är en liten ekonomi, så kan riskerna vara större.

I anklagelserna, från bland andra Tyskland, om penningtvätt på Cypern, har ryska intressen nämnts. Detta då många rika ryska medborgare har stora summor på cypriotiska konton.

Nu ryktas att ryska investerare vill utöka sitt ägande i Cyperns två största banker. Och Cyperns nye president Nicos Anastasiades väntas resa till Ryssland för att diskutera en eventuell rysk hjälp med president Vladimir Putin.