Cyperngranskning sågas

För att den ekonomiskt utsatta ön ska få sitt hjälppaket från EU med nödlån, måste EU:s granskning visa att Cyperns arbete mot penningtvätt är bra. Men nu får EU:s granskning hård kritik.

Cypern har tidigare fått hård kritik för att vara ett paradis för penningtvätt, och mycket av diskussionen har handlat om det stora kapitalet som utländska bankkunder förvarar på Cypern.

För att Cypern ska få sitt välbehövda ekonomiska stödpaket från EU måste ön komma till rätta med penningtvätten och vidta åtgärder mot den ekonomiska brottsligheten. Det har varit kraven från EU, däribland Tyskland, som i sin förbundsdag (riksdag) måste godkänna räddningsplanen.

Men Tommy Helsby, Europachef på det amerikanska företaget Kroll, som bland annat granskat den isländska skandalbanken Glitnir, säger att man inte kan göra en tillförlitlig granskning på så kort tid som en dryg vecka, vilket är EU:s plan. Det rapporterar EU Observer. Helsby menar också att de tidigare rapporterna från EU:s finansministrar har varit fyllda av smickrande ord. Det gäller till exempel den senaste som lyfter fram vilka åtgärder Cypern har mot penningtvätt.

– Bara det sista stycket säger att Cypern inte har resurserna att faktiskt genomföra dem. Det är det som kommer att bli den centrala punkten, säger Tommy Helsby till EU Observer.