Borg frågas om Cypernlån

Hur tänker finansminister Anders Borg göra med nödlån till penningtvättsanklagade Cypern? Och vad gör Sverige mot skatteflykt?

De frågorna ställer Anders Karlsson (S) till Borg i dag.

Det är uppgifter från den tyska underrättelsetjänsten och den medial uppmärksamheten på senare tid som gjort att riksdagsledamoten Anders Karlsson (S) skrivit frågan till finansminister Anders Borg (M). Motsvarande 170 miljarder kronor är vad ryska medborgare har placerat i cypriotiska banker. Det gäller både affärsmän och maffia, som genom att bli cypriotiska medborgare får tillgång till hela EU.

Maffia vinner på lån

Enligt den tyska tidningen Spiegel International blir oligarker, affärsmän och maffiamedlemmar de som vinner mest på ett nödlån till Cypern, skriver Karlsson. Cypern befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge, och kan ha ett nödlån från EU som enda utväg. Samtidigt slår landet ifrån sig anklagelserna om penningtvätt och säger att de antagit regler enligt internationell standard.

Rysk skandal

I samband med det här har även omfattande avslöjanden om skattebedrägerier i Ryssland åter aktualiserats. Sergei Leonidovich Magnitsky var en rysk revisor och bokhållare som lade fram omfattande bevisning för att stora summor pengar togs från den ryska statskassan och förskingrades, allt med statstjänstemäns medgivande. Magnitsky anklagades själv för ekobrott, fängslades, och dog under oklara omständigheter. En mindre del av pengarna i den ryska skandalen har affärsmannen William Browder spårat till fem cypriotiska banker, skriver Anders Karlsson.

Det är därför han riktar frågan till Anders Borg. Han undrar också vad som görs åt svensk skatteflykt via Cyperns banker, och åt förvirrade företagskonstruktioner. Den skriftliga frågan kan du läsa här.