Bildspel: Myndigheters namn används missvisande

[slideshow gallery_id=”1″]

Flera valutaväxlare skyltar öppet med att de har tillstånd från Finansinspektionen. Andra att de samarbetar med polisen. Verkligheten kan vara en annan.

Det går inte att säga hur många som missvisande, eller helt felaktigt, använder Finansinspektionens eller polisens namn. Men tittar man till exempel i en telefonkatalog så kan man hitta några aktörer.

Rahnama är en nischad telefonkatalog. Det är en sorts persisk ”gula sidorna”, alltså en telefonkatalog med olika företag. Målgruppen är iranier och andra som pratar persiska i Sverige, och en stor del av innehållet är skrivet på det språket. Flertalet företag som annonserar i katalogen gör det på ett rätt och riktigt sätt, utan att ge felaktig information. Men några skriver till exempel att de har tillstånd från Finansinspektionen, medan den myndighetens eget register säger motsatsen.

De här företagen kan i och för sig vara registrerade hos Finansinspektionen för att kunna växla valuta. En sådan tjänst kräver däremot inget tillstånd. Tillstånd rör istället saker som penningöverföring, något de här företagen inte har tillstånd till och därmed inte får syssla med. Ägaren till Rahnama, de gula sidorna, säger till Stoppa Penningtvätt att han inte kan ta ansvar för att informationen är korrekt, lika lite som en dagstidning kan kontrollera att deras annonsörer är sanningsenliga.

Andra företag skriver på sina hemsidor att de samarbetar med polisen. Men när Stoppa Penningtvätt kontaktade med polisen för att kontrollera om det är sant, har det hittills förnekats.